torstai 6. syyskuuta 2018

Lämmintä pittää

Syyskuussa julkaistu uutinen kesäkuusta. Tai siis paremminkin syksyllä julkaistu juttu kesän lämpöjaksosta. Lapin kesä oli mittausjakson toiseksi lämpimin kesä, asiasta kertoo Lapin Kansa (4.9.2018) jutussaan. Sodankylässä sijaitsevassa Tähtelässä on mitattu ja tutkittu yli 100 vuotta niin säätä kuin avaruutta, siitä nimikin. Mittaushistorian aikana edellisen kerran yhtä lämmin, tai siis lämpimämpää oli 1930-luvulla.

Tähtelässä sijaitsee Ilmatieteen laitoksen lisäksi (tai paremminkin myös tai yhteistyössä?) Oulun yliopiston alaisuudessa toimiva Sodankylän geofysiikan observatorio.

Mitä muuta? Jälleen kerran. Työkkärin kurssit jatkuvat. Tai oikeastaan uravalmennus. Kävimme tänään Luostolla yrityksiin tutustumassa. Kas kun en tiedä mitä pitää sisällänsä muuta. Hyppäsin mukaan vähän niin kuin yllättäen. Varasijalla kun olin. (Ja työkkärin aktivoinneista ei parane olla pois jos suunnitelmiin on sellaista toimintaa kirjattu.) Ja kaiken lisäksi nuha vaivaa vielä... Nokka tukossa, ääni kadoksissa ja sitä rataa.
Pinssikokoelma

Kävimme tosiaan tutustumassa Luoston alueen yrityksiin ja palveluihin. Poikkesimme nk. krääsäkauppaan eli matkamuistokauppaan. Matkaan tarttui pinssi. Muutaman vuoden ajan olen ostanut pinssin vierailemista paikoissani, eli siis eräänlainen turistimuisto. Lapinukko neljäntuulenhattu päässä. Mietin milloinka tästä älähdetään. Nämä alkuperäiskansalaisethan ovat olleet tarkkoina mitä ja miten heitä (tai heidän kulttuuriaan tai vaatetustaan) esitellään muulle maailmalle.

Ja kulttuurin parista toiseen. Käväsin pitkästä aikaa elokuvissa. En ole tainnutkaan käydä leffassa sitten elokuvajuhlien. Käväsin katsomassa Megalodon-elokuvan. Ihan mukavasti oli porukkaa, vaikka olikin keskiviikkopäivä. Reilusti meni 10 rikki. Tusina? Ihan hyvin festariviikon jälkeiseksi ajaksi. Ja viime viikolla kuulemma oli Mielensäpahoittajaan jonoksi asti väkeä. Ei paha, ei paha...

Olikhan muuta? Ei kait tällä kertaa.

Niin, juu... Kouluasiaa, asiaa koulusta. Valtuusto päätti rakennuttaa kokonaan uuden koulun Sodankylästä. Asiasta uutisoi Yle. Naapurikunnissakin pohditaan uusien koulujen rakentamista. Pelkosenniemellä on ehdotettu uuden koulun sijainniksi Pyhää. Asiasta voi lukea vaikkapa Ylen uutisista täältä (4/2016) ja täältä (8/2017). Itse asiassa kuuntelin radiota tässä vähän aikaa sitten (alkuviikosta?), jolloin viimeksi uutisoitiin Pyhälle sijoittuvan koulun selvittelystä. Silloin pälkähti mieleen, että miksei kunnat lyö hynttyitä yhteen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti