torstai 14. kesäkuuta 2018

Elokuvia ja meemejä

Jälleen kerran. Aiheita löytyy, mutta aloitus kangertelee. Ei ole minusta kirjoittajaksi...

Tänään alkoi elokuvajuhlat. Onkohan nuo nyt 33. festarit? Jos muisti ei petä, niin ekat festarit olivat vuonna 1986. Jee! Yle Teema muuten esittää aiheeseen liittyen von Baghin Sodankylä ikuisesti -dokkarin. Nähtävissä myös Areenassa, muistaakseni viikon ajan vielä nähtävissä.

Tämän vuoden festarit korkattu. Tuli katottua Yösyöttö-leffa. Erinomainen leffa, hauska.

Seuraavan kerran todennäköisesti meittin löytää festareilta perjantaina. Olis pari mielenkiintoista leffaa, mutta sen näkee sitten silloin pääseekö tai ehtiikö niitä leffoja näkemään. Son perjantai, u know...
Ja muihin aiheisiin...

Lueskelin Ylen uutisia, kun törmäsin artikkeliin tekijänoikeuksista. Artikkelissa käsitellään mm. meemejä ja niiden taustalla olevia teoksia. Saako meemejä jakaa (tai tehdä) ilman, että olisi syyllistynyt tekijänoikeusrikkomukseen. (Ja mitkä ovat sanktiot.)

Esimerkkinä käytettiin Schjerfbeckin teosta 1800-luvulta. Aloinkin miettimään kyseisen teoksen kohdalla mikä olikaan tekijänoikeuden pituus. Tekijänoikeudethan loppuvat 70 vuoden päästä tekijän kuolemasta (joissain tapauksissa/määritelmissä teoksen esittämisestä ja julkaisusta), eli tässä tapauksessa pari vuotta sitten (Schjerfbeck eli 1862-1946). Siinä mielessä teokset ovat vapaata riistaa. Toinen aspekti on se, että onko meemi oma teoksensa, onko se tarpeeksi omaperäinen ja tarpeeksi erillainen ollakseen oma itsenäinen teoksensa.

Törmäsin muuten uutiseen, jossa kerrotaan kuinka meemien avulla koululaisille opetetaan taide- ja kulttuurihistoriaa. Mielenkiintoinen idea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti