sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Postia ja termejä

Törmäsin pariin termiin ja aiheeseen Filatelia-uutiset -blogissa. Päätinpä jakaa nämä termit täälläkin.

Maksimikortti on samanaiheisten kortin, merkin ja leiman yhdistelmä. Postimerkki on kiinnitetty kuvapuolelle ja merkki on leimattu. Itselläni on kokoelmissani Sodankylän vanha kirkko -aiheinen kortti ja merkki 1980-luvun lopulta. Käsittääkseni merkki (ja kortti) ilmestyi 1989. En tosin osaa sanoa onko nk. ensipäivänleima. En olekaan tiennyt kyseistä kortti-merkki-leima-yhdistelmää kutsutaan maksikortiksi.

Seliteleima tai selitemerkintä on kirjeeseen tai lähetykseen liimattava (tai leimattava) lisäteksti, joka kertoo esimerkiksi lähetyksen palautumisesta lähettäjälle, "kulku postissa on ollut jollain tavalla poikkeuksellinen". Osoite tuntematon, jonka jälkeen lähetys palautetaan lähettäjälle. Jokainen joka on muuttanut, tehnyt osoitteenmuutoksen, on varmaankin saanut uudelleenohjattuja posteja edellisestä osoitteesta.

Miksi tulin maininneeksi seliteleimat? Seuraan Instagramissa erästä henkilöä (LettersToUrsula), joka lähettää tarkoituksella kirjeitä/kortteja olemattomiin osoitteisiin tai fiktiivisille henkilöille. Koska lähetyksiä ei voitu toimittamaan perille, toimitetaan takaisin lähettäjälle. Nämä lähetykset leimataan juurikin noilla seliteleimoilla. Mielenkiintoista seurata mistäpäin maailmaa lähetykset seikkailee.

Meni mielenvirtaa-osiolla... Mietin nimittäin pitäisikö käydä hakemassa roskaruokaa torigrilliltä. Tästä juolahti mieleen Monty Python -ryhmän spam-sketsi. Spam on englantia ja tarkoittaa näitä sika-nauta-säilykkeitä. Termi on jotain kautta päätynyt tietotekniikan pariinkin tarkoittaen mm. roskapostia ja niiden lähettämistä (spämmi).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti