torstai 7. joulukuuta 2017

Itsenäisyyspäivän Linnan juhlat

Katselin eilen Linnan juhlia, jossa oli edustettuna ihmisiä laidasta laitaan. Mukana oli myös saamelaisia, suurin osa pukeutuneena nk. lapinpukuun. Tai siis... Mikä puvun virallinen nimi nyt olikaan? Saamenpuku? Gakti? Ei parane suututtaa alkuperäisväestöä.

Tosiaan, jäi häiritsemään pari asiaa. Millonkahan jokin virallisempi taho älähtää? Ei ole aito puku tjsp. Tuntuisi siltä, että puku on niin pyhä asia, ettei asusta saa muuttaa pistoakaan...
Linkki LK:n uutiseen
Viimeisin lapinpukua koskeva uutinen on marraskuulta 2017. Kansalaisopisto järjestää käsityökursseja, joissa voi valmistaa mm. paikalliseen tapaan tehtyjä asusteita. Tästäkös ilo repesi. Tai siis viha. Astuttiin varpaille? Erään edustajan mukaan kyseessä perinteiden rikkominen tjsp. Mitäs uutisessa nyt sanottiinkaan? "...loukannut saamelaisen käsityökulttuurin arvoja ja toimintaperiaatteita järjestäessään Lapintyökursseja."

Jokseenkin nurinkurista. Kun kritisoivat pukukoodiston väärinkäyttöä, niin samalla itse laittavat asusteet uuteen uskoon. Ts. esiintyvät puvuissa, jotka eivät tiukimpien määritelmien (tai kritiikin) mukaan ole lähelläkään oikea pukua, ei edusta saamelaisuutta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti