maanantai 3. heinäkuuta 2017

Tankavaaran reissu

Kesäkuu vaihtui heinäkuuksi. Kesä alkaa olemaan puolessavälin. Tai oikeastaan... Milloin on kesän puoliväli? Elokuussa kesä alkaa taittumaan syksyksi, kun ilmat alkavat kylmetä.

Käväsin viime viikolla Tankavaarassa. Extempore-matka, en sen kummemmin suunnitellut matkaa etukäteen. Päätin yks ilta lähteä käymään ja matkapäiväksi valikoitui perjantai. Kesäkuun viimeinen päivä muuten.

Hieman myöhässä merkintä. Blogimerkinnän nimittäin suunnittelin kirjoittavani jo viikonloppuna, mutta laiskuus. Ja muut tapahtumat veivät huomioni muualle. Lauantaina oli SoPan peli, jonka kävin katsomassa kaverin kanssa. SoPa vs. Tervarit, voitto tais tulla tuloksella 5-0. Lauantaina oli myös Yöttömän yön ravit, tosin en tällä(kään) kertaa käynyt. Kylillä kyllä tuli käytyä, mm. PiitsiPubilla (olenkohan kerran aiemmin käynyt siellä iltaa istumassa).

Tankavaaran reissu
Kävin tosiaan perjantaina Tankavaarassa, kohteina itse kultakylän lisäksi kultamuseo ja UKK-puiston luontokeskus. Luontokeskuksessa en ensin meinannut käydä, mutta päätin silti käväistä sielläkin. Luontokeskukselta lähtee eri reittejä ja luontopolkuja, yksi näistä on sotahistoriallinen polku. Aikoinaan toisen maailmansodan tuoksinnassa Lapissa oli puolustuslinjoja, muistona näistä Tankavaarassakin on mm. korsuja ja puolustusasemia (WP: Tankavaaran taistelu). Edellisen parin vuoden aikana pari kohdetta on kunnostettu, viime keväänä (5/2017) saivat valmiiksi luontokeskuksen lähettyvillä olevan korsun. Tämän käväsin katsastamassa pikaisesti.

Luontokeskuksen jälkeen käväisin syömässä Wanhassa Waskoolimiehessä. Ihan hyvät ateriat oli, lounaaksi olt härkää. Maistuvaa, vaikka kastike olikin hieman mausteista mun mieleen. Tämän jälkeen suuntasinkin itse pääkohteeseen, eli kultamuseoon. Ulkoalueelle on sijoitettu eri rakennuksia, jotka kytkeytyvät tavalla kultaan tai kullan historiaan. Alueelle on siirretty (ja osa sisustettu) kullankaivajien asumuksia. Itse museorakennus on rakennettu vaskoolin malliin (mallia otettu vaskoolista?), ja siellä kerrotaan niin Suomen kuin koko maailman kultahistoriasta. Kultaryntäyksistä nykypäivään asti.
Vielä ei ole ollut sääskistä haittaa...
Maasta ei ole kaivettu pelkkää kultaa,
vaan myös (koru)kiviä
Yhdysvalloista, Klondikesta reksiviittaa
Rooman aikaista kullanhuuhdontaa
Milloin se kesä alkaa? Vielä on lunta maassa...

Pinssejä eli matkamuistoja käymistäni paikoista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti