maanantai 24. heinäkuuta 2017

Postimerkkiuutisia

Käväsin maanantaina kävelyllä, samalla poikkesin kahvilla sotilaskodissa. Lukasin samalla päivän aviisin. Oikeastaan edellispäivän aviisin, nimittäin sunnuntain Helsingin Sanomat. Huomasin Lyhyesti-osiosta postimerkkejä koskevan uutisen. Yhdysvalloissa ilmestyi vuonna 2010 postimerkki Vapaudenpatsaasta. Tai siis sen piti esittää New Yorkin edustalla olevaa patsasta. Eipä ollutkaan oikea patsas, vaan kyseessä olikin Las Vegasissa oleva Vapaudenpatsas. Nyt selvitellään mm. tekijänoikeus- ja rojaltikysymyksiä...

Tuleekohan merkistä keräilykohde? Mielestäni virheelliset merkit nousevat arvoon arvaamattomaan. Mutta rahallista arvoa laskee varmaan se, että merkki ei ole kovin harvinainen. Jos en erehdy amerikanenglannin lukusanojen suhteen, niin merkkejä on painettu lähes 11 miljardia (10.5 billion). Luku poimittu enkku-wikistä.

Selailin muitakin postimerkkeihin liittyviä uutisia. Löytyisikö mitään mielenkiintoista. Muutaman mielenkiintoisen jutun löysin.
Edesmenneen presidentti Mauno Koiviston kunniaksi julkaistiin postimerkki kesäkuussa 2017. Itseltäni löytyy muutama aiemmin julkaistu postimerkki presidentti Koivistosta. Ja muutamasta muustakin merkkihenkilöstä. Presidenttejä ja taiteilijoita pääasiassa, muutama urheilijakin löytyy. Pitäisiköhän täydentää kokoelmaa tällä uusimmalla presidentti-merkillä?

Mauno Koiviston muistoksi presidentillinen postimerkki, MTV3

Olen joskus kirjoittanut postileimoista. Erikoisleimoja esitellyt, mutta olen tainnut mainita postikeskukset. Kuinka postin lajittelu keskitetään isompiin lajittelukeskuksiin jne. Keskuksissa volyymit ovat sitä luokkaa, että leimaus on automatisoitu. Luin pari uutista siitä kuinka moni lähetys jää leimaamatta. Erään yrityksen mukaan 90 prosenttia heille tulleista kirjeistä oli leimaamattomia. Yritys oli järjestänyt asiakaskyselyn (tjsp), johon oli tullut kirjepostia. Parinsadan kirjeen satsista oli leimattu 20 lähetystä. Hurjat ovat lukemat. Itsekin olen saanut postimerkillä varustettua postia, jota ei ole leimattu. Määrät mielestäni samoilla linjoilla uutisen kanssa. Houkuttelee rikoksen tielle, haluttaisi uusiokäyttää leimaamaton merkki. Merkin uusiokäyttöhän on laissa/asetuksissa säädetty rikolliseksi teoksi.

Leimaamattomista kirjeistä tuli Postille jopa miljoonan euron ongelma – postimerkkiä uudelleen käyttävä syyllistyy rikkomukseen, HS
Saitko kirjeen, josta puuttuu postileima? Tulevaisuudessa postimerkkiä ei voisi käyttää uudelleen, YLE

Uutiskatsaus oli tällä kertaa tässä. Pelkäsin, että tekstistä tulee tynkä. Mutta tulipahan sitä nyt jonkin verra enemmän mitä odotin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti