tiistai 4. heinäkuuta 2017

Postia Tankavaarasta

kuvalähde
Edellisestä merkinnästä jäi mainitsematta pari "matkamuistoa", jotka ostin Tankavaarasta. Bongasin Tankavaaran kultamuseon museokaupasta pari korttia, jotka piti hankkia omiin kokoelmiini. Olen kerännyt postimerkkejä ja kortteja, joten mukava lisä omiin kokoelmiin.

Kaikkien korttien kuva-aiheena oli Tankavaara: kullanhuuhdontakisat (1991) ja UKK-puisto. Lisäksi korttiin liitetyt postimerkit ja leimat herättivät minun mielenkiintoni. Nimittäin Tankavaaran oma postileima, eteenkin viimeisen käyttöpäivämäärällä leimattu kirjekuori piti saada kokoelmiini (leima käytössä 1979 - 2008).

Etsiskelin hieman tietoa postimerkeistä. Metsa.fi-sivustolta löysin hieman infoa merkeistä. Molemmat ovat ilmestyneet 1980-luvulla, aiheena tosiaan luonto/luonnonpuistot.

Lemmenjoen kansallispuisto
Vuonna 1983 ilmestyneessä Pohjola-sarjan merkissä on aiheena Matkailu Pohjolassa. Kullanhuuhdontaa Lemmenjoen kansallispuistossa esittelevän postimerkin suunnitteli Torsten Ekström.

Urho Kekkosen kansallispuisto
Saariselän tuntureita voi ihailla kaukana siintävässä näkymässä, joka aukeaa Naltiotunturilta luoteeseen. Urho Kekkosen kansallispuiston postimerkin suunnitteli taiteilija Pirkko Vahtero ja se ilmestyi vuonna 1988. Se valittiin vuoden kauneimmaksi postimerkiksi.

Tankavaaran museolla oli myynnissä tosiaan viimeisen ilmestymispäivän leimalla varustettuja kirjekuoria. Olikohan puolentusinaa kappaletta jäljellä? Kuoret olivat varustettu eri merkeillä, suurin osa merkeistä ei sen kummemmin herättänyt suurempaa ahaa-elämystä. Yksi merkki herätti mielenkiintoni: omakuvapostimerkki! Kultakylän pitkäaikainen isäntä Kauko Launonen komeilee merkissä. (Kultakylän isäntä vaihtunut muistaakseni pari vuotta sitten, Launonen taitaa ainakin nykyään olla eläkkeellä.)


Kuva vuodelta 2016, jolloin viimeksi kävin
Tankavaarassa pikavisiitillä.
Edit 6.7.2016
On olemassa ensipäivänleimoja ja -kuoria. Nimensä mukaan, postimerkin ilmestymispäivänä leimattuja kuoria/merkkejä. Mutta onko viimeiselle ilmestymispäivälle omaa vakiintunutta termiä? Jäi häiritsemään, kun tekstiä kirjoittaessa en löytänyt omasta sanavarastostani sopivaa termiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti