lauantai 22. heinäkuuta 2017

Kirjallisuutta, termejä, muuta aiheeseen liittyvää

Lueskelin Ylen artikkelia, jossa käsiteltiin kirjallisuuden erästä tyylisuuntaa. Oikeastaan voiko puhua aiheesta? Kyseessä on nimittäin dystopia. Teoksien tarinat sijoittuvat (lähi)tulevaisuuteen, jossa asiat ovat menneet huonosti. Tai ainakin huonommin kuin odottaa voisi. "Tulevaisuuden epätoivottu yhteiskunta", kuvaa Wikipedian artikkeli. Läheinen termi mielestäni on postapokalyptia, maailmanlopun/tuhon jälkeistä elämää kuvaava termi.
"Kirjallisuustieteilijät kutsuvat synkkiä, lohduttomia science fictioneja dystopioiksi. Ne ovat utopioiden vastakohtia. Kun utopia kuvailee, kuinka hyvin kaikki voisi olla, dystopia esittelee meille tulevaisuuden, jossa kaikki on mennyt pieleen."

Ylen artikkelissa mainittiin Sarasvatin hiekkaa -teos. Romaani ilmestyi 2005, ja kirjasta tehtiin myöhemmin myös sarjakuva. Lainasin kyseisen teoksen viime keväänä. Oikeastaan lainasin teokset. Sarjakuvan luin, mutta kirjaa en ehtinyt muuta kuin aloittaa. Vertailua en siis voi teosten välillä tehdä. Mutta mielenkiintoiselta vaikutti, mitä ehdin kirjaa lukea...

Olen myynyt kirppiksellä tarpeettomaksi käynyttä roinaa. Roina, hieman huonosti kuvaava sana, mutta menkööt paremman puutteessa. Mutta tosiaan, kirpputorilla on myynnissä ollut mm. kirjoja ja lehtiä, joita en ole tarvinnut. Pari vuotta vanhoja Image-lehtiä, kuka jaksaa lukea useaan kertaan? Sisällössä ei sinänsä ole ollut vikaa, ja ehjiäkin on. Kirjaston poistomyynnistä suurin osa tosin. Mutta aloin miettimään hintapolitiikkaa. Onko lehdistä oikea hinta 10 senttiä? Entä kirjoista? Onko 2 euroa liian halpa Arto Paasilinnasta? Kirjaston poistomyynnissä kirjojen hinta on 50snt/kpl ja lehtien hinta 10snt/aviisi. (Ja kassillisen saisi kahdella eurolla.) Mutta Huuto.netissä Image-lehti näytti maksavan pari euroa, muutama nurmero näytti olevan vajaan euron. Ja kirppiksellä lehtien hinnat saa moninkertaistaa (Anna ym naistenlehti 1.50). Arto Paasilinna maksaa divarissa (antikvariaattiliike) viiden euron luokkaa, itse maksoin divarissa eräästä teoksesta 4.50 € kymmenisen vuotta sitten. Paasilinnat Huuto.netissä maksaa parista eurosta ylöspäin.

Tosiaan, onko kirjalle sopiva hinta kirppiksellä max 2 euroa? Ja lehdille max 50snt? Pokkariversioille olen tainnut hinnoitella 10snt (runokirjat)...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti