sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Saunailta ja museolla käynti

Perjantaina oli pitkästä aikaa grilli- ja saunailta. Milloin lie viimeksi ollaan kaverin kanssa saunailta järjestetty. Ihan hyvin mänt ilta...

Lauantaina kävästiin myös kotiseutumuseolla. Kumpikaan ei ole varsinaisesti käynyt museolla, joten oli aikakin korjata se vika. Koulun kanssa muistini mukaan on jotain ekskursiota järjestetty, mutta muistikuvat ovat kyllä hieman hataria sen suhteen.

Kannattava reissu, jo pelkästään parin euron sisäänpääsymaksu ei päätä pakota. Paljon tietoa ja laajalla alueella useita mielenkiintoisia rakennuksia.

Mielenkiinnon herätti pari rakennusta: päärakennuksen lisäksi lapintalo ja Erkkilän aitta.

Lapintalo on yksitupainen pirtti, jossa on järjestetty kiertokoulua. Jokseenkin interiööri viehätti huomattavasti. Aittarakennuksessa mielenkiinnon herätti seinästä löytyvät rei'ät ja kolot. Ennen harjoiteltiin ammuntaa ja luodit kaivettiin seinästä pois myöhempää käyttöä varten.

Päärakennus on 1900-luvun alussa rakennettu Kuukkelin talo Lokan tekojärven alle jääneestä Rieston kylästä. Talo siirrettiin 1960-luvulla, kun Lokan allasta alettiin rakentamaan. Talon pystytys saatiin valmiiksi vuonna 1962, jolloin vietettiin myös museoalueen virallista alkamista. Talo toimi aikoinaan kestikievarina, josta muistona mm. taksalista, eli hinnasto.

Päätalon pirtti
Museon vanhimpaa esineistöä, suosta löytynyt suksi
Hame taisi olla juhlapuku 1890-luvulta.
Kuikkapusseja, joissa pidettiin metsästysreissuissa
mukana tarvittavia esineitä. Yksi pusseista kuului Moskulle.
Lapintalo

AittaLinkit
Museon esittelyvideo (YouTube/Mediapaja)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti