tiistai 19. huhtikuuta 2016

Tilastoja & erikoiskolikoita

Kenties alkuun voisi mainita uusimmat hankinnat. Törmäsin viime viikolla Huuto.net-sivustolla pariin kolikkoon, jotka piti välittömästi hankkia omiin kokoelmiini. Kyseessä on Shell-yhtiön poletit viime vuosituhannen puolelta. Sarja tunnetaan nimellä Lentävä maailma tai/ja Lentävien supermiesten historia. Sarjassa 20 kolikkoa ilmailun historiaan liittyvistä tapahtumista ja henkilöistä. Joidenkien lähteiden perusteella kolikkoja olisi ollut jaossa 1960-luvulla (tai -luvulta lähtien). Shell on ilmeisesti julkaissut muitakin poletti-sarjoja. Etsiessäni lisäinfoa kolikoista, törmäsin englanninkielisissä foorumeissa maininnan myös poleteista, joissa on vanhoja autoja sekä merkkihenkilöitä (USA:n pressat?).

Törmäsin Huuto.netissä kolikkoihin, ja piti hankkia itselleni kolikot. Parilla eurolla kolme kolikkoa, ei mielestäni paha hinta. Nostalgia-syistä piti hankkia, kun halvalla sai. Lapsuudessa saimme ukilta pari polettia jostain palkintona (olisko uimiseen liittyvä kisa?). Kun törmäsin kolikkoihin, muistin omat kolikkoni jossain arkistojen kätkössä. Pitihän se sitten kolikot kaivaa naftaliinista ja katsoa mitä kolikoita olikaan itsellä. Koska sattumalta yksikään myynnissä olleista ei ollut samoja kuin itselläni, sama kait täydentää arkistoja uusilla kolikoilla.

Mitäs vielä? Erikoiseurojen kokoelma on täydentynyt jälleen. Vaihtorahoissa olen saanut erikoiseuroja, mutta ovat jo "vanhoja tuttuja". Löytyy jo muutama kappale kokoelmista, kyseessä nk. tuplakappale. Kolikot siis suomalaisia erikoiseuroja, toinen vuodelta 2010 (suomalainen raha 150v) ja vuodelta 2011 (Suomen pankki 200v).

Lopuksi hieman tilastoa, kuvina.
Mistäköhän tuo alemman graaffin jyrkkä sahakuvio johtuu?
Lisää ihmettelyä: Mistä piikki kävijämäärissä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti