sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Kuvavärkkäyksiä

Mitä olen tehnyt? Värkännyt tietokoneen ja valokuvien parissa. Latasin viikko sitten koneelle Photoshop-kuvanmuokkausohjelman ilmaisversion, jonka jälkeen olen hieman opiskellut kyseisen ohjelman ominaisuuksia. Tarkemmin sanottuna paria ominaisuutta: rajaus ja sumennus.

Tai oikeastaan kyseessä on kuukauden kokeiluversio, ei ilmaisversio.

Töissä tuli vastaan tehtävä, jossa piti rajata asiakkaan kuva. Itse olen käyttänyt kotona (ja muuallakin) ilmaista IrfanView-ohjelmaa, mutta rajallisten ominaisuuksien vuoksi ei optimaalisin ns. ammattitason juttuihin. Töissä on käytössä Photoshop, joten päätinpä kokeilla (ja opiskella) hieman kyseisen ohjelmiston saloja.

Vertailun vuoksi päätin jakaa pari kuvaa, mitä eroa on IrfanViewillä ja Photoshopilla tehdyillä kuvilla... Malliksi ja esimerkkikuvaksi valikoitui kirppikseltä hankkimani kuva (joskus esitellyt blogissa vanhoja kuvia Tampereelta).

Alkuperäinen kuva
IfranView
automaattinen värienkorjaus
Photoshop
automaattinen värienkorjaus

Ensimäisenä kokeilussa oli värien automaattinen korjaus. Molemmista ohjelmista löytyy niin automaattinen kuin manuaalinen värien säätö. Automaattisessa säädössä IrfanViewissä (IV) löytyy yksi säätö, kun taas Photoshopissa (PS) automaattisuus löytyy värin lisäksi sävyyn ja kontrastiin.

IV:ssä väri jää lähemmäksi alkuperäistä (seepia), kun taas PS:ssä värit ovat lähempänä mustavalkoista. Kumpi on sitten parempi, katsoja saakoot itse määritellä sen.

IfranView
Muunto harmaasävyiksi
Photoshop
Muunto mustavalkoiseksi
Seuraavaksi muunsin kuvat mustavalkoisiksi. Kenties se alkuperäinen väritys ennen kuin aika on muuttanut kuvan seepianväriseksi? IV:ssä säätöä kutsutaan harmaasävyksi muuntamisessa, PS:ssä termi värille on mustavalkoinen. Semanttinen ero?

Kuvissa ei ole mielestäni eroa, en ainakaan itse huomannut (suurta) eroa kuvien välillä. Eli tässä suhteessa molemmat yhtä hyviä.

Mitäs vielä kokeilin Photoshopissa? Sumennusta ja rajausta. Suht hyvin onnistui yhden kymmenminuuttisen opetusvideon perusteella.
Hahmojen rajaus ja taustan sumennus
Hahmot rajattuna ja erikseen tallennettuna


Kokeilin kuvasäätöjä myös muillakin kuvilla, niistä pari esimerkkiä yllä. Kenties alemmassa kuvassa enemmän yksityiskohtia kuin ylemmässä alkuperäisessä kuvassa? Ainakin selkeämpi kuin alkuperäinen.

Linkit (kotisivuja)
IrfanView
Photoshop

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti