tiistai 16. helmikuuta 2016

Pari merkintää elokuvaformaateista ja Postista

Käväsin kirjastossa, pari teosta palautin. Pikaisesti kiersin paikan läpi, käväsin video-osastolla katsastamassa tarjonnan. Huomasin viimeisten VHS-kasettien kadonneen hyllyköstä. Kirjastossa nimittäin on ollut kauan muutama vhs-nauha jäljellä muistona edellisestä videoformaatista. Aloikin miettimään kuinka paljon vhs-nauhat vievät tilaa enemmän kuin DVD:t. Fyysisestihän vhs vie varmaan yhtä paljon kuin kaksi DVD-koteloa. Siis jos vertaa nk. selkämyksiä. Muuten kotelot ovat kai suurin piirtein saman kokoisia... Digitaali eli sisällöltäänhän DVD on isompi, kapasiteettia löytyy pitempääkin leffaan. VHS-kasetille ei tainnut mahtua 3 tunnin leffaa, mutta levylle mahtuu vaivatta. Ja siihen lisäksi lisämateriaali...

Yritin etsiä kuinka paljon DVD:lle tai VHS:ään mahtuu tavaraa. Paha vain, käyttämissäni lähteissä luvut eivät ole suoraan verrannollisia. Nauhan pituus minuutteina vs. datan määrä bitteinä? VHS-formaatissa Wikipedian mukaan on olemassa neljän tunnin pituisia kasetteja, kun taas DVD:lle mahtuu tavaraa 4,7 GB - 17 GB. (Ja riippuen laadusta sekä kuun ja auringon asemasta, tuohon kokoon mahtuu mitä vain.)

Lisäinfoa etsiessäni törmäsin pariin kierrätysvinkkiin. Vanhoja VHS-koteloita voi hyödyntää mm. säilytyskoteloina tai lahjapaketteina. Näin teet ekologisen joulupaketin VHS-kotelosta, otsikoi Yle. Lisäksi jollain foorumilla oli mainittu VHS-nauhoja käytettävän virkkauksessa ja vanhoja levyjä lasinalusina. Itse olen suunnitellut käyttäväni elokuvakäytössä katselukelvottomia levyjä linnunpelättimissä joku kesä (kiiltävä pinta säikyttää linnut, toivottavasti).

Posti ja postinjakelu
Törmäsin Facebookissa Lähetä postikortti Sevettijärvelle -tapahtumaan. Posti on lakkauttanut toimipisteen alueella, viimeisin asiamiesposti lopetti toimintansa viime kesänä (elokuu 2015). Tämän johdosta alueen aktiivit halusivat herätellä niin Postia kuin muitakin näkemään mikä on tilanne täällä Pohjoisessa. Kuten tapahtuman nimikin kertoo, pyydettiin ympäri Suomea (ja maailmaa) lähettämään postikortteja Sevettijärven koululle. Sevettijärven postitaistelu paisui korttivyöryksi, uutisoi Yle.

Osuvasti mediassa on julkaistu kartta, joka kuvaa tilannetta jos helsinkiläinen lähtisi hakemaan postiaan tai muita palveluita vastaavan matkan päästä kuin sevettijärveläinen.

Kuvakaappaus ryhmän FB-sivuilta.
Kalevan artikkeli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti