lauantai 4. heinäkuuta 2015

Vanhentuneet lääkkeet apteekkiin

Käväsin päivällä apteekissa. Vanhoja lääkkeitä viemässä ja uusia hakemassa.

Olen jostain saanut kaikenkaamean yskän, jonka vuoksi piti hakea troppia apteekista. Mulla on astma, johon on määrätty tiettyä lääkettä (nk. kohtauslääkettä). Tätä lääkettä ajattelin käyttää, mikäli aihetta olisi (eli jos yskä vielä jatkuu ja pahenee). Valitettavasti käytössäni ollut lääke oli vanhentunut jo reilu vuosi sitten. No apteekkiin siis!

Koska astmalääke oli vanhentunut, päätin käydä lääkevaraston läpi ja viedä muutkin vanhat lääkkeet pois. Keräsin vanhentuneet lääkkeet, ja niitä oli kerääntynyt vuosien varrella muutama. Oisko puolentusinaa kaikenkaikkiaan? Vanhimmat parasta ennen -päiväykset taisi olla vuodelta 2011 ja uudemmat päivätty pari vuotta myöhemmäksi. Jo oli aikakin viedä pois, vois todeta.

Parempi viedä vanhat lääkkeet asiantunteviin käsiin, kuin viedä kaatopaikalle tai vetää viemäriin. Lievimmillään vanhenevan lääkkeen vaikuttavat aineet vähenevät, mutta vaarallisimmillaan lääkkeestä tulee myrkkyä. Joten vanhan lääkkeen nauttiminen on kuin pelaisi venäläistä rulettia: koskaan ei tiedä mitä tapahtuu, joutuuko sairaalaan yms.

Viemäriä tai kaatopaikkaa ei suositella lääkkeiden loppusijoituspaikaksi. Jätteenkäsittelylaitokset eivät pysty (kaikkea) poistamaan likavedestä, joten lääkeaineet joutuvat vesistöön ja luontoon. Lääkkeet vaikuttavat eläimistöön samalla tavalla kuin ihmisiin, ellei peräti vaarallisemminkin. Häiriökäyttäytymistä (saaliskaloista tulee "pelottomampia"), sukupuolimuutoksia (uroskaloista naaraita)...

Mitäs vielä? Samalla hain muitakin lääkkeitä, kun vein vanhoja pois. Siis uuden astmalääkkeen lisäksi. Psoriasikseen hain uusia voiteita: perusvoidetta ja lääkevoiteita. Kortisonivoidetta ja D-vitamiinijohdannaista.

Linkit
Vanhentuneet lääkkeet voivat muuttua jopa myrkyllisiksi, MTV3
Vanhentunut lääke voi olla vaaraksi, Kaleva
Usein kysyttyä: Miten hävitän käyttämättömäksi jääneet lääkkeet, Yliopiston apteekki
Lääkkeiden hävittäminen, Fimea

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti