lauantai 28. kesäkuuta 2014

Viiankiaapa

Tänään aiheena luonto ja kohteena Viiankiaapa, eli soidensuojelualue Kersilössä. Paikka sijaitsee Kersilössä, Sodankylän keskustasta parisenkymmentä kilometriä pohjoiseen. Alue on tullut viime aikoina tutuksi kaivosuutisista. Viiankiaapa kuuluu Natura-alueeseen ja alueen rikkauksia (malmi ja kaivannaiset) havittelee kaivosteollisuus. Suurimpana kysymyksenä on siis se miten nämä kaksi asiaa voidaan sovittaa yhteen.

Tosiaan, kaverin kanssa päätettiin käydä Viiankiaavalla. Voisi sanoa, että vihdoin ja viimein tuli käytyä Viiankiaavalla. Itse en ole käynyt kertaakaan kyseisellä luontoreitillä, vaikka suunnitelmissa (ja puheissa) onkin ollut useamman vuoden ajan... Kaveri kyllä on käynyt useammankin kerran Viiankiaavalla.

Tulipahan käveltyä, useamman kilometrin... Päivän päätteeksi aivan naatti! Luontoon.fi -sivuston mukaan reittien pituus vaihtelee neljästä kilometrista aina reiluun 7 kilsaan. Pisimpää reittiä emme kävelleet, mutta kyllä tuossa lyhyemmässäkin reitissä on ihan kunnioitettavasti matkaa.

Mitä kaikkea teimmekään? Tai siis mikä oli kohteemme... Luontopolkua seuraamalla päädyimme Viiankijärven kodalle. Kodalla nautimme retkiruokaa, eli toisin sanoen paistoimme makkaraa ja joimme kahvit.

Maisemat olivat erinomaiset, järvimaisema ja suoalueen kasvillisuus... Mukava paikka laavulle, ei valittamista.

Mitä muuta näimmekään matkan varrella? Pari lintua tuli bongattua, pikkulintuja pääasiassa. Takaisinpäin tullessa törmäsimme myös joutseneen. "Törmäsimme", huono sanavalinta... Paremmin sanottuna: näimme joutsenen uimassa erämaalammikossa.
Luontopolun varrella on erittäin informatiivisa ja hyvin toteutettuja infotauluja. Itse ainakin pidin taulujen tyylistä ja ulkoasusta, sisällöstä puhumattakaan...


Linkit
Viiankiaavan soidensuojelualue, Luontoon.fi
Viiankiaapa, Ymparisto.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti