sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Kierrätetyt hautakivet

Törmäsin Lapin Kansan uutiseen hautakivien kohtalosta. Artikkelissa selvitettiin mitä tapahtuu kiville kun hauta poistuu käytöstä. Mitä kiville ja rautaisille risteille tapahtuu, kun niitä ei enää tarvita?

Nykyään haudan käyttöaika on 20 - 30 vuotta riippuen paikkakunnasta. Hautapaikka siis varataan tietyksi ajaksi, ja paikka palautuu seurakunnalle mikäli sopimusta ei uusita. Kivet voidaan lunastaa omakseen tai ne voidaan käyttää uudelleen (tekstien poishionta ja uudelleenkaiverrus).

Yhä useammin kivet murskataan ja käytetään maanrakennuksessa. Sikäli surullista mikäli muistomerkkien joukossa on kauniitakin yksilöitä.

Rovaniemellä eräällä hautuumaalla on erillinen osasto, johon on kerätty käytöstä poistuneita hautamuistomerkkejä. Historia-osio, näytillä minkälaisia muistomerkkejä oli käytössä 1900-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä. Voisikohan tätä ideaa käyttää myös muilla hautausmailla ja muissa seurakunnissa? Toteuttamiskelpoinen idea. Surullista, mikäli kivet ja ristit makaisivat aidanvieressä arvonsa menettäneenä...

Linkit
Tonneittain hautakiviä murskataan sepeliksi, TS 21.12.2010
Forssa kierrättää: käytetty hautakivi satasella, YLE 2.12.2011
Porissa kierrätys ulottuu hautausmaille, YLE 27.7.2010
Hautapaikat kierrätykseen, Kaleva 13.6.2005

Helsinkiläiskadusta löytyi hautakivi, Metro 22.8.2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti