keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Harrastuksena keräily, vol 2.

Sain sähköpostiini mukavan yllätyksen, kun eräs lukija oli lähettänyt useammankin kysymyksen koskien harrastustani. Kymmenkunta kysymystä postimerkkikeräilystä. Päätinpä koota kysymykset tähän merkintään ja yritän vastata parhaani mukaan. Kysymykset koskivat postimerkkejä, mutta sisällytin osaan vastauksia/kysymyksiä myös postikortit.

Eli onkos tämä nyt sellainen toimittajien käyttämä kysymys ja vastaus -tyyli? Assosiaatio: Usein kysyttyjä -osio (FAQ, Frequently Asked Questions)...

Harrastat keräilyä. Mitä kaikkea keräät? Onko jotain tiettyä aihetta, jota keräilet?
Kerään postimerkkejä sekä postikortteja.

Postimerkeissä ei ole mitään tiettyä aihetta jota keräilisin. Periaatteessa aihe kuin aihe kelpaa, laidasta laitaan. Vaikka kaikki merkit käy, käytännön syistä enemmä kotimaisia eli suomalaisia merkkejä on siunaantunut enemmän.

Korttien aiheet sen sijaan ovat rajatummat. Keräilen Sodankylä-aiheisia postikortteja, tarkemmin sanottuna Sodankylän keskusta. Näkee kuinka keskusta on muuttunut vuosien saatosta, kun vertailee esim. ilmakuva-kortteja.

Kuinka kauan olet kerännyt ja kuinka paljon olet kerännyt kortteja ja merkkejä?
Merkkejä olen kerännyt varmaan ikuisuuden. Olisikohan ollut peruskoulun ensimmäisillä luokilla, kun aloin keräämään merkkejä? Nuorena kuiten tuli aloitettua :) Sodankylä-kortteja olen kerännyt vasta tämän vuosituhannen puolella, eli alle 10 vuotta.

Muutama kansiollinen merkkejä.
Järjestetty aiheen ja maan mukaan.
Säilytystapa ei ehkä kaikkein parhain.
Miten säilytät merkkejä? Mihin keräilet niitä?

Säilytän postimerkkejäni mitä missäkin. Olen hankkinut muutaman halvemman postimerkkikansion, joihin olen yrittänyt lajitella merkit aiheen ja maan mukaan. Siis ulkomaalaiset yhteen kansioon ja kotimaiset toiseen kansioon. Kansioissa aihe on saanut oman sivunsa, eli esim. luonto, sarjakuva ja taide ovat omissa osioissaan.

Postimerkkikansiot eivät ehkä ole niitä "oikeita" kansioita. Ovat hankittu tyyliin Tiimarin alennuslaarista. Ja lisäksi minulla on tapana joskus ahtaa liikaa merkkejä yhdelle sivulle. Ei ole ehkä kaikkein parhain tapa säilyttää merkkejä kansioissa...

Kansioihin olen laittanut yleensä yhden kutakin merkkiä. Parhaimman ja kenties edustavimman merkin olen valinnut ja laittanut parempaan talteen. Mikäli merkkiä on useampi kappale, olen taltioinut tuplakappaleet erilliseen rasiaan. Ja tarpeen mukaan sitten lahjoittanut ylimääräisiä merkkejä muille.

Merkit leimataan postissa, usein leima ei ole kokonaan merkin päällä. Miten toimit niiden kanssa?
Pyrin säilyttämään merkin ja leiman kokonaisena. Kokonaisuus ratkaisee, mielestäni täydellisempi (kauniimpi?) kun on leima mukana kokonaan. Rikkoo kokonaisuuden, jos poistaa osan leimasta.

Osa poistaa merkin kokonaan taustapaperistaan (kirjekuori). Itse en ole sellaiseen alkanut. Minun tuurilla ja toheloinnilla merkki tuhoutuisi totaalisesti. En taida edes millä tavalla merkin voisi liuottaa pois kirjekuoresta...

Keräät merkit leimoineen päivineen niin mietin, että onko sellanen kansiosäilytys hankalaa?
Mitään ylitsepääsemätöntä ongelmaa en ole vielä kohdannut. Tilanpuute välillä pistää häiritsemään, mutta merkkien uudelleenjärjestämisellä on päässyt suurempien ongelmien ylitse.

Muutama esimerkki leimoihin,
joihin olen törmännyt. Erikoisia?
Ainakin harvemmin tulee vastaan.
Onko leimalla väliä? Saako olla tuhruinen, pitääkö olla loisto, erikoisleima vai jopa nappiloisto?
Leimalla ei varsinaisesti ole merkitystä, kokonaisuus ratkaisee. Yleensä kuitenkin siisteys on plussaa, arvostan leimoissa (ja merkeissäkin) sitä että saa selvää tekstistä ja kuvasta. Yleensä siistein ja selvin merkki/leima pääsee kansioon (mikäli useampi sama merkki).

Erikoisleimat ja paikallisleimat ovat mukava lisä kokoelmissa. Muutama erikoisemmalla leimalla varustetun merkin olen saanut kokoelmiini. Harvemmin nykyään törmää esimerkiksi kuvallisella postileimalla varustettuun kirjeeseen. Nykyään kun tuo Posti on keskittänyt toimintojansa säästöihin vedoten ja leimauttaa postit suuremmissa jakelukeskuksissa. Harvemmin tosiaan törmää nykyaikana pienten paikallisten postitoimipaikkojen leimoihin...

Minkälaiset kriteerit sulla on keräilyyn vai onko niitä ollenkaan?
Mitään erikoista kriteeriä ei ole postimerkkien suhteen. Olen siinä mielessä kaikkiruokainen, jokainen merkki kelpaa.

Postikorttien suhteen olen hieman ranttu: vain tietty kuva ja aihe kelpaa. Keräilen Sodankylä-kortteja, tarkemmin Sodankylä keskusta. Joten sen suhteen en tingi.

Molempiin keräilykohteisiin pätee myös aiemminkin mainittu siisteys ja yleiskunto. Sekä se onko kyseinen kohde jo kokoelmissa.

Miten/mistä keräilet merkkejä tänä päivänä, kun kirjepostia kulkee niin huimat määrät?
Merkkejä tulee haalittua lähes mistä vain. Työpaikoilta, kavereilta ja ystäviltä, opiskelupaikasta... Aina kun sattuu silmään esimerkiksi roskiin menevä merkki, niin kysäisen saanko itselleni merkin.

Merkkejä en ole tainnut ostaa muutamaa yksittäistapausta lukuunottamatta. Olenkohan kerran ostanut jostain kirppikseltä jonkin postimerkkilajitelman? Yleensä olen lahjoitusperiaatteella kerännyt merkkini.

Kortteja olen sen sijaan ostanut Huuto.net -sivustolta. Ja silloinkin yleensä en ole satsannut montaa euroa yhteen korttiin.


Puuttuuko kokoelmistasi jotain, mitä ehdottomasti haluaisit saada? Onko kokoelmissasi joku "ylpeydenaihe", suosikkimerkki tai -leima?
Mitään erityistä suosikkia ei ole vielä tullut vastaan, joka olisi ollut ylitse muiden.

Eräs kortti ja merkki -pari on, josta olen hyvilläni että sain kokoelmiini. Nimittäin Sodankylän vanha kirkko -aiheinen postikortti, jossa on merkkinä Sodankylän vanhaa kirkkoa kuvaava merkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti