sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Rovaniemi

Tuli käytyä tänään Rovaniemellä. Äidin käväsin hakemassa lentoasemalta.

Lähdin matkalle jo aamupäivällä, lennon alkuperäinen saapumisaika olisi ollut päivällä. Mutta eihän noiden valtionyhtiöiden aikatauluihin koskaan voi luottaa, myöhässä oli siis lennot. Näinollen jäi luppoaikaa, jonka käytin hyödyksi käymällä nähtävyyskierroksella. Käväsin Rovaniemen IV hautuumaalla. Hautausmaa sijaitsee Viirinkankaalla (Rantaviiri?), Väylätien ja Viirinkankaantien läheisyydessä. Tien toisella puolen sijaitsee RAMK:n yksikkö, käsittääkseni entinen kauppaoppilaitos.

Hautuumaa on perustettu 1920-luvulla, vuosien saatossa pari kertaa laajennettu ja ehostettu. Viimeisin ehostus taisi olla 2000-luvulla, viitisen vuotta sitten, käsittääkseni uurnalehto ja veteraanien alue otettiin käyttöön. Vuonna 1948 rakennettu Viirinkankaan kappeli on remontoitu tällä vuosituhannella.

Hautausmaalla on omat alueet veteraanien lisäksi myös metsätyöläisille (tuttavallisemmin tukkijätkille) ja vanhainkodeille. Alueelta löytyy myös venäläisten sotavankien alue.

Kuuluisin alueelle haudatuista tukkijätkistä on kenties Nätti-Jussi. Legendaarinen tarinaniskijä, joka kertoili mitä uskomattomimpia tarinoita tukkisavotoilla kierrellessään.

Rovaniemen kirkko
Hautausmaalta löytyy myös Sara Mustosen hauta. Kyseinen henkilö on jäänyt muistiin traagisella kohtalollaan. Laskettelija Sara Mustonen kuoli nimittäin harjoitusreissulla Itävallassa vasta 16-vuotiaana vuonna 1979. Tietojen mukaan Sara oli lasketellut vaarallisena pidetyllä rinteellä, ja kuollut pudotessaan railoon. Hieman mysteeriä ilmassa, sillä Hiihtoliitton tiedottaminen ja yhteydenpito vanhempiin oli ollut nihkeää. Ylen MOT-ohjelma on näyttänyt tapahtuneesta tehdyn ohjelman 2000-luvulla.

Mitäs muuta? Käväsin myös pikaisesti kirkon lähettyvillä olevilla hautausmailla. Rovaniemen uusin kirkko rakennettiin sodan jälkeen, vanhan tuhouduttua sodan melskeissä. Kirkko valmistui 1950.

Kirkon lähettyvillä sijaitsee 1830-luvulla vihitty hautausmaa ja sankarihauta-alue. Kirkon viereestä löytyy Wäinö Aaltosen sankaripatsas "Miehen kohtalo tunturin huipulla" ja evakkotaipaleella Ruotsissa 1944-1946 kuolleiden rovaniemeläisten muistomerkki (Ensio Seppänen). Lisäksi kirkon toiselta puolen löytyy alueen vanhin hautausmaa, jossa sijaitsee myös kansalaissodan sankaripatsas sekä edellisten kirkkojen ja kellotapulin muistomerkki.

Ensimmäinen kirkko ja hautuumaa perustettiin alueelle 1630-luvulla. Alue on ollut käytössä 1800-luvulle, jolloin toinen hautuumaa otettiin käyttöön.

Paljon olisi asiaa kerrottavana kirkollisista asioista, mutta ei oikein kaikkea jaksa kirjoittaa. Lienee siis kuvien aika...


Venäläisten sotavankien muistomerkki.
Vanhojen hautojen muistomerkkien alue.
Seurakunnalle palautuneiden hautojen muistomerkeistä koottu edustava otos erilaisten hautakivien tyyleistä.
Erikoisia enkeleitä, valmistettu jonkinlaisesta pellistä.
Muisto/uurnalehdon muistokivet, nimikylttejä varten.
Kenties hellyyttävin, samalla surullinen näky.
Hautakiven mukaan kuukauden ikäisenä kuolleen lapsen muistolle tuotu oikea lelunalle.

 Veteraanihaudat - "Paluu kotiin"
Lapin vanhoille tukkijätkille.
Muistokivi metsätyöläisille.

Nätti-Jussin hautakivi.

Sara Mustosen hautakivi.
Vapaussodan sankaripatsas


Miehen kohtalo tunturin huipulla sekä osa sankarihaudoista

Ruotsin evakossa kuolleiden muistomerkki

Kuinka usein tulee kuvattua kirkko siitä tietystä suunnasta tai kulmasta?
Välillä uutta kuvakulmaa
Yleensä puusta tehdyt hautamuistomerkit ovat ristejä.

Linkit (joita ei mainittu itse tekstissä)
Nätti-Jussi
- Wikipedia
- Rovaniemi.fi

Sara Mustonen
- Valitut Palat
- YLE / MOT: Kuolema Alpeilla -ohjelman käsikirjoitus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti