maanantai 2. heinäkuuta 2012

Erinäisiä merkintöjä ja termejä postimerkeistä ja filateliasta

Maanantaipäivä, viikon ensimmäinen työpäivä. Postimerkkikokoelmaa tuli täydennettyä niin koti- kuin ulkomaisilla postimerkeillä. Merkkejä kertyy pääasiassa kotimaasta, mutta muutama tulee silloin tällöin ulkomailtakin. Ruotsista, Saksasta, Virosta. Tänään sain merkin, jonka otsakkeena oli Helvetia.

Päätinpä tämän johdosta etsiä termin taustoja, ja jakaa ne teillekin...

Helvetia
Helvetia on alue, joka paremmin tunnetaan Sveitsinä. Aikoinaan roomalaiset kutsuivat Sveitsin alueella ollutta aluetta Helvetiaksi. Ilmeisesti Helvetia-nimeä käytetään samaan tapaan kuin kotimaista Suomi-neito -termiä kuvaamaan Sveitsin henkilöitymää...

MUITA FILATELIAAN LIITTYVIÄ TERMEJÄ

Filatelia eli postimerkkeily, postimerkkien keräily
Postimerkkien, postilähetysten, postileimojen ja postihistoriaan liittyvien kohteiden keräilyä ja tutkimista. Filateliaa harrastavaa kutsutaan filatelistiksi.

Postileima
Merkintä, jolla postimerkki mitätöidään ja osoitetaan kuljetusmaksuksi käytöstä. Postileimasta ilmenevät yleensä postituspäivä ja -aika sekä postituspaikka. Postileima voidaan lyödä lähetykseen käsin (käsileimasimella tai ketjuleimasimella) tai koneellisesti.
Itse kerään tällä hetkellä pelkästään merkkejä, mieluummin leiman kanssa. Leima siis kokonaan (oli se merkin päällä tai merkin vieressä). Jotkut liottavat (tai poistavat jollain muulla tavalla) merkin irti paperista, itse en tätä suosi. Mielestäni leiman tulisi näkyä kokonaisuudessaan, kertoo enemmän merkistä ja taustoista. Ja joskushan postilla on nk. erikoisleimoja, jotka ovat oivallinen kohde kerätä ja ihailla.

Pari kertaa olen törmännyt "Postimerkkeily on kivaa" -lisätekstiin ja tänään törmäsin erikoiseen Kilpisjärven postileimaan. Voiko tällaista leimaa heittää hukkaan vain sen takia ettei se ole "oikeaoppisesti" kokonaan postimerkin päällä? Tai no millä perusteella kukin rajaa haluamansa. Kuka haluaa pelkän merkin, kuka taas leiman?

Paha vain... Postilla, nykyään Itellalla on sama mantra kuin muillakin voittoa havittelevilla yhtiöillä: tehostaminen ja supistaminen sekä tätä kautta voiton maksimointi. Postitoimistoja lakkautetaan, postit kerätään isompiin keskuksiin (postikeskus?), joissa merkit ja lähetykset leimataan. Ei löydy enää "pienten paikkakuntien" leimoja kovin hyvin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti