torstai 21. kesäkuuta 2012

Reissu Inariin ti 19.6.2012

Edellisessä merkinnässä kertoilin jo alustavasti Inarin reissusta. Tarkoituksena oli alkujaan kertoilla tarkemmin reissusta, mutta pitkän matkan jälkeen ei oikein luonnistunut kunnollisen tekstin luominen... Reissuun lähdettiin aamulla, niinkin varhain kuin 7 aamulla. Kotiin päästiin klo 19 aikaan, eli 12 tunnin reissu tuli tehtyä.

Tiistaina 19.6.2012 järjestettiin retki Inariin, pääkäyntikohteina olivat Siida ja Inarijärven risteily (kohteena Ukkokivi).

SIIDA

Siida on Inarissa sijaitseva saamelaismuseo ja luontokeskus, joka esittelee pohjoisen elämää ja kulttuuria. "Ikkuna saamelaiseen kulttuuriin ja pohjoiseen luontoon", kertoo Siidan kotisivut.

Mitäs Siidasta löytyy? Perusnäyttelyssä esitellään mm. pohjoisen kansojen elinkeinoja ja luontaiskiertoon perustuvia elämäntapoja. Perusnäyttelyn salissa kiertää luonnon vuotuiskiertoon perustuva näyttely ja keskellä olevalle alueelle on keskittynyt elinkeinot ja kulttuuri.

Siidassa järjestettiin mielenkiintoinen esittelykierros, jossa kerrottiin Siidan näyttelystä ja siihen liittyvistä asioista.


Itseäni henkilökohtaisesti kiinnosti kenties arkeologiset löydöt ja niihin liittyvät tarinat. Esimerkiksi alueelta on tehty löytöjä, joista vanhimmat ovat ajoitettu lähes 10 000 vuoden päähän. Inarin alueelta on tehty myös korulöytöjä. 1870-luvulla englantilainen arkeologi löysi Ukonsaaren uhriluolasta palan hopeista korua, inarilainen kirjailija Seppo Saraspää löysi sattumalta 2000-luvun alussa kivenkätköstä korulöydön eräretkillään.

Alueelta tehtyjä esinelöytöjä.
Vanhin on vasemmalla oleva purupihka (6500 eKr.) ja uusin 1940-luvun sytkärin suojus.
Muut ovat työkalujen ja keramiikan palasia, ajallisesti sijoittuvat näiden kahden ääripään välille.

Siidan museoalueesta vanhin ja kenties mielenkiinoisin alue on ulkomuseo. Ulkomuseon alueella on rakennuksia 1800-luvulta lähtien. Osa alueen rakennuksista kuuluu Tirron pihapiiriin, joka säästyi Toisen maailmansodan tuhoilta syrjäisen sijaintinsa vuoksi. Alueella sijaitsee asuin- ja varastorakennuksien lisäksi muita pohjoisen elämään liittyviä rakennelmia, kuten esim. ansa- ja pyydysrakennelmia.

Mielenkiintoinen alue. Historia herää elämään, voi aistia vanhan ajan elämän. Aittarakennuksien ja saunan haju (tuoksu tarkemmin) herätti muistoja lapsuudesta. Mummolan aitta tuoksui täysin samalta...

Ulkomuseo on Siidan alkuperäinen museoalue. Ajatus saamelaismuseosta heräsi 1950-luvulla, jolloin alettiin keräämään esineistöä ja rakennuksia. Ulkomuseo avattiin yleisölle 1960-luvulla, juhlavuotta vietetään ensi vuonna. Siidan uusin rakennus, tila jossa esineiden päänäyttely ja vaihtuvat näyttelyt, rakennettiin 1998.

RISTEILY INARIJÄRVELLE JA UKONSAARELLE

Siidan jälkeen osallistuimme Inarijärvelle järjestetylle risteilylle. Risteilyllä kävimme Ukonsaarella, jota on perinteisesti pidetty pyhänä paikkana. 30 metriä korkean saaren laelle on rakennettu portaat, jotta ihmiset halutessaan voivat käydä siellä.

Pakko myöntää, huono kunto. Ei meinannut jaksaa kiikkua laelle asti. Mutta oli vaivan arvoinen, näkymät huipulta olivat mitä mahtavimmat!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti