maanantai 13. kesäkuuta 2011

Infoa terveydestä ja taudeista: Psoriasis

Useimmat, tai ainakin osa tietää, että sairastan psoriasista. Päätinpä kerätä hieman (lisä)tietoa kyseisestä taudista, ja tarkoituksena olisi siis julkaista jonkinlainen info-merkintä kyseisestä taudista.

Tauti (nimittäin) ei ole monelle tuttu tai/ja tiedot ovat vähäisiä. Itsekkään en tiedä kaikkea, mutta tietoa keräämällä kenties opimme kaikki jotain uutta. Kaikkea en ehkä jaksa yhdellä kertaa kirjoittaa/tiivistää, joten juttua tulee varmaan myöhemminkin lisää =)

Mitä psoriasis on
Psoriasis (psoriaasi, hilsetystauti, "psori") on krooninen/pitkäaikainen tulehdustauti, joka esiintyy iholla ja/tai nivelissä. Iholla esiintyvää psoria kutsutaan ihopsoriasikseksi ja nivelissä esiintyvää nivelpsorissa. Nivelpsori muistuttaa huomattavasti (nivel)reumaa, jonka vuoksi taudin diagnosointi on hieman vaikeampaa.

Psoriasis on mahdollisesti autoimmuunisairaus (sairaus, jonka aiheuttaja on autoimmuniteetti, elimistön immuunijärjestelmän hyökkäys elimistön omia soluja vastaan).

Psoriasisliiton arvion mukaan Suomessa tautia sairastavia on noin 150 000 eli 2–3 prosenttia väestöstä. Alttiuden sairauteen on perinyt vielä useampi suomalainen, mutta tauti ei välttämättä puhkea kaikilla alttiuden perineillä.

Syntyyn vaikuttavat tekijät
Psoriasis on periytyvä sairaus, jonka puhkeamiseen vaikuttavat ulkoiset tekijät. Taudin laukaisevia tekijöitä on esim. stressi ja tulehdussairaudet.

Oireet
Psoriasis on tulehduksellinen, krooninen iho- ja nivelsairaus, jonka taudinkuva on vaihteleva.

Ihopsorissa ihon uusiutumisvauhti on muuttunut, iho uusiutuu eri tahtiin kuin normaali iho. Psori on ihon liikakasvun sairaus, jonka näkyvin ja samalla tunnetuin taudin kuva on hilseilevä iho. Oireisiin iholla kuuluvat tarkkarajaiset, punoittavat ja paksuuntuneet läiskät, jotka hilseilevät ja kutiavat.

Psoriasis voi rauhoittua täysin oireettomaksi, mutta oireet voivat uusiutua vuosienkin kuluttua. Useilla psoriaatikoilla oireet ovat pahimmillaan talvella.

Linkit ja lähteet:
- Psoriasisliitto: Psoriasistietoa
- Wikipedia: Psorisasis
- Poliklinikka.fi: Psoriaasi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti