tiistai 12. huhtikuuta 2011

Tapahtumia, historiaa ja pohdintoja: Gagarin/avaruuslento, rakentaminen ja kierrättäminen

Historiaa ja tapahtumia:
Tänään tulee kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisestä miehitetystä avaruuslennosta. Neuvostoliitto lähetti vuonna 1961 aluksen avaruuteen. Juri Gagarin (1934-1968) toimi ensimmäisen miehitetyn avaruuslennon kapuna. Alus kiersi maapallon kerran, lento kesti 108 minuuttia. Ensimmäinen olentohan avaruudessa oli Laika, joka lähetettiin avaruuteen vuonna 1957.

Sivuhuomautus:
Ensimmäinen olento avaruudessa oli banaanikärpänen, ensimmäinen nisäkäs oli Laika ja ensimmäinen ihminen oli Gagarin.

Asiasta kertoo mm. Tiede-lehti (9/2010), kuva artikkelista liitteenä.


Miljoonasade on tehnyt Lapsuuden sankarille -nimisen biisin, jossa lauletaan Juri Gagarinin lennosta.

Miljoonasade - Lapsuuden sankarille (YouTube)
Tekstissä alunperin ollut video: http://www.youtube.com/embed/C-vV00PjOqs?fs=1

Pohdintaa rakentamisesta ja kierrättämisestä:
Katsoin joskus jonkun ulkomaalaisen sisustus/rakentamisohjelman, jossa tiskipöydän taso oli tehty kierrätyslasista (murskattu lasi + betoni -> valettu ja hiottu pöytätasoksi). Sen johdosta aloinkin pohtimaan mitä kaikkea voikaan kierrättää rakentamisessa (ja muuallakin). Ja miten.

Lasi
Kierrätettyä lasia käytetään uudelleen lasina, mutta muitakin käyttökohteita löytyy. Pöytätason mainitsinkin jo alustuksessa. Eristysmateriaalina käytössä oleva lasivilla ilmeisesti tehdään pääsääntöisesti kierrätyksestä saadusta materiaalista. Pohdinnassa oli myös lasin jalostaminen ilman pitkää jalostusprosessia (uudellensulatus etc). Taidelasi (koriste-esineet, ikkunakoristeet etc) on varmaan ilmeisin esimerkki. Etsiskelin netistä esimerkkejä uusiokäytöstä, ja törmäsin maisema-arkkitehtuuriin. Eli murskattua värilasia on käytetty esim. puutarhassa sisustuselementtinä. Lisäksi mursketta ilmeisesti voidaan käyttää (ja onkin käytetty?) jonkinlaisena karkeasuodattimena/esisuodattimena vedenpuhdistamoissa.

Muu materiaali (rakennusmateriaali)
Rakentamisessa käytettyjä materiaaleja, kuten tiiliä ja (seinä)laattoja on ollut myös pohdinnan alla. Purettujen talojen seinämateriaalit (betoni, tiili) on ollut vuosia uusiokäytössä, mutta ilmeisesti pääasiassa maanrakennuksessa (tienpohjat etc). Mutta voisiko materiaalia käyttää myös muuallakin? En ole perehtynyt asiaan kovin hyvin, sillä en osaa sanoa onko jo nyt käytössä muuallakin kuin maanrakentamisessa. Mutta ensimmäisenä tulee mieleen betoni, jälleen kerran. Voisiko tiilet, betoniseinät ja laatat murskata ja käyttää betonissa(valussa) niin kuin hiekkaa? Paljon mahdollista...

No se siitä pohdinnasta. Jätetääs asia hautumaan...

Muut asiat:
Sainpa Ladan kaivettua ulos lumikinoksen alta. Renkaat näytti olevan kunnossa, ja käyntiinkin lähti. Josko ilmat vielä vähän lämpenevät ja tiet sulavat kunnolla, niin taidanpa lähteä kruisailemaan sillä =)

Sivunotaatio:
Turo's Hevi Gee: Kesä-Lada blues

Linkit ja lähteet:
- EnviroGlasProducts.com, yritys jonka pääasiallinen ala on kierrätetystä lasista tehdyt (rakennus)elementit
- Glass recycling ja Recycled glass countertops Wikipediassa

Muokattu 12/2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti