torstai 31. maaliskuuta 2011

Onnettomuuksiin varautuminen tieliikenteessä

Olen aiemmin kirjoittanut pohdintoja (tieliikenne)onnettomuuksiin varautumisesta aiemmissa(kin) merkinnöissä (mm. 10.3.2011, Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi). Merkinnässä oli hieman tilastoa siitä kuinka monella oli autossaan näkyvillä ensiapulaukku/SOS-laukku (10 autoa, yhdessäkään ei ollut esillä laukkua).

Kävin tänään Sodankylän terveyskeskuksessa, ja huomasin saman kuin aiemminkin. Vain muutamassa autossa oli esillä SOS-laukku. Laskennassa/otannassa mukana oli 20 autoa, ja vain kahdessa oli esillä jonkinlainen ensiapulaukku.

Päätinpä tämän johdosta jälleen muistuttaa siitä, että pitäkää mukana se SOS-laukku! Ja pitäkää se sellaisessa paikassa, että sen löytää helposti. Ei sitä koskaan tiedä milloin ja missä sitä tulee tarvitsemaan. Ja vaikka ette olisikaan itse paikalla (tai kykenevä sitä käyttämään, esim. jos itse olette onnettomuuden uhri), voi sitä joku muu tarvita.

Kannattaa myös pitää yllä (tai ainakin tiedostaa) ensiaputaitoja. Perustiedot yleisimpien riskitekijöiden/vammojen hoitamiseksi riittää kumman pitkälle. (Tai ainakin siihen asti kunnes pelastustoimi on päässyt paikalle.)

Tilastoja tieliikenneonnettomuuksista, tiedot poimittu Liikenneturvan kotisivuilta:
Vuonna 2010 kuoli menehtyi 270 ihmistä, henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia reilu 6 000 ja onnettomuuksissa loukkaantui 7 661 ihmistä. Edelliseen vuoteen verrattuna onnettomuudet ovat vähentyneet.


Linkit ja lähteet:
*Kuukausitilastot tieliikenteessä kuolleista ja loukkaantuneista
*Liikenneturvan Tilannekatsaus 2010 (pdf)
*Liikenneturvan tilastokatsaukset

Ensiapu, ohjeita ja välineitä
*Wikipedia: Ensiapu
*Punainen Risti: Ohjeita ensiaputilanteisiin
*Suomen ensiapuopas
*Poliklinikka.fi -sivuston ehdotus ensiapulaukun sisällöksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti