tiistai 8. helmikuuta 2011

Ruokaa ja historiaa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta erään kulinaristisen herkun keksimisestä/kehittämisestä. Kyseessä on siis roiskeläppänä(kin) tunnettu valmispitsa.

Roiskeläpän historiaa
Saarioinen toi jauheliha- ja kinkkupizzat kauppoihin keväällä 1981. Suomalaiset ovat syöneet niitä arviolta jo yli 600 miljoonaa kipaletta. Pitsat nousivat heti suuren suosioon, ensimmäisten kahden tuotantoviikon aikana pizzatilauksia oli 150 000 kpl. Vuodesta 1988 valmispitsat on valmistettu Valkeakosken tehtaalla, ja pitsoja syntyy vuosittain n. 20 milj. kappaletta.

Pitsan historia alkaa Suomessa 1960-luvulla, kun ensimmäinen pitseria perustettiin 1960-luvun alussa Etelä-Suomeen. Vuonna 1976 Rabbe Grönblom perusti pizzerian, josta hän kehitteli Pizzeria N:o 1 -ketjun. Vuonna 1987 Grönblom perusti Suomen suurimmaksi kasvaneen Kotipizza-ketjun.

Linkit ja lähteet:
- Wikipedia: Pizza
- Roiskeläppäpizza täyttää 30 vuotta, Iltasanomat.fi, 7.2.2011
- Suomalaiset syövät miljoonia roiskeläppiä, ValkeakoskenSanomat.fi, 4.2.2011
- Suomalaiset ovat syöneet 600 miljoonaa roiskeläppää, Talouselämä.fi, 6.2.2011
- Saarioisten "roiskeläppä" täyttää 30 vuotta, Pietar.in -blogi, 6.2.2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti