keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Lukuvinkkejä: fakta

Muutamia maininnan arvoisia kirjoja, joihin olen perehtynyt eli lukenut aikojen saatossa. Kirjavalinnoissa kriteereinä mm. kirjailijan onnistunut tapa kirjoittaa kirja/aihe helppolukuiseksi ja mielenkiinoiseksi. Kirjan nimen ja kirjailijan jälkeen suluissa alkuperäinen nimi, julkaisija Suomessa sekä julkaisuvuosi (ensimäisenä alkuperäisen julkaisun julkaisuvuosi).

OTA KIINNI JOS SAAT, Frank W. Abagnale (Jr.) (Catch Me If You Can, WSOY, 2000/2002)
Omaelämänkerrallinen kirja huijarista ja väärentäjästä, joka huijasi 1960-luvulla pari miljoonaa dollaria 26 eri valtiossa shekkiväärennöksillä esiintymällä eri henkilöinä. Spielperg ohjasi kirjan pohjalta Catch Me If You Can -elokuvan vuonna 2002. Erinomainen kirja luettavaksi.
Linkit:
- Frank Abagnale (wiki)
- Catch Me If You Can (IMDb.com)

KAPINAKOODI, Glyn Moody (Rebel Code: Linux and the Open Source Revolution, Tammi, 2001)
Vapaan lähdekoodin historiaan ja Linux-käyttöjärjestelmään perehtyvä teos. Kirjan nimen loppuosa kuuluu "Linus Torvalds ja vapaan ohjelmoinnin vallankumous", joka kuvaa sopivasti kirjan sisältöä. Ei minkään perinteisen tietokirjan tapaan kirjoitettu, vaan sopivan keveällä otteella niin, että mielenkiinto pysyy loppuun asti ja jopa minä jaksan lukea kirjan loppuun.
Linkit:
- HS: Koodauksen kapinallisista yritysjohtajiksi (10.3.2001)
- Kirjavinkit.fi: Kirjan arvostelu
- Glyn Moodyn blogi Open...

MIES JOKA LUULI VAIMOAAN HATUKSI, Oliver Sacks (The Man Who Mistook His Wife for a Hat, Tammi, 1985/1988/2001)
Neurologian professori Oliver Sacks'n kirjoittama kirja erinäisistä psykologisista ja neurologisista tapauksista, joihin hän on uransa aikana törmännyt. Sacks on kirjoittanut tapauskertomuksia helposti ymmärrettävällä, välillä lähes anekdootinomaisella tyylillä tieteellisyydestä tinkimättä. Sacksilla on kyky nähdä neurologiset oireet inhimillisessä valossa ja kirjoittaa niistä elävästi. Hän pyrkii "inhimillistämään" nykyajan lääketiedettä selvittämällä jokaisen sairauden takana kunkin yksilön kohtalon ja kyseenalaistamalla ns. normaaliuden ja sairauden välisiä rajoja. Kirja sisältää 20 tarinaa ihmisistä, jotka ovat joutuneet "normaaliuden" ulkopuolelle. Teoksessa selvitetään 20 tapauksen avulla miten suuresti ihmisen havainnot ovat riippuvaisia aivojen toiminnasta eli siitä, miten aivot käsittelevät ja tulkitsevat aistihavaintoja. (Wikipediasta lainaten)
Oliver Sacks on kirjoittanut uransa aikana useampiakin kirjoja, joista mainittaneen esim. Heräämisiä -teos (filmatisoitu 1990).
Linkit:
- Oliver Sacks (wiki)
- Nipvet: Mies joka luuli vaimoaan hatuksi (kirja-arvio/blogi)


MUITA LINKKEJÄ KIRJALLISUUDEN ALALLE
- Sompion kirjasto; Pelkosenniemen, Savukosken ja Sodankylän kuntien yhteinen kirjastolaitos
- Lue ja katso: filmattuja kirjoja, Oulun kaupunginkirjasto/maakuntakirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti